این درحالی است که بر اساس آمارهای وزارت بهداشت ۹۰ درصد افرادی که به نوع شدید سویه امیکرون مبتلا شدند، از جمله افرادی بودهاند که دز سوم کرونا را تزریق نکردهاند و همین موضوع سبب ابتلا و حتی مرگ این افراد شد. به همین دلیل پیشنهاد کارشناسان اقدام بهموقع و سریع برای تزریق دز یادآور واکسن کروناست.
تزریق دز سوم تا حد قابل توجهی میزان بستری و مرگ را کاهش میدهد
مصطفی قانعی، عضو کمیته ملی واکسیناسیون کرونا در این خصوص به ما میگوید: حدود
۶۴ میلیون نفر از هموطنانمان با استقبال بسیار خوبی دز نخست واکسن را تزریق کردند، اما وقتی نوبت به دز دوم رسید حدود ۵۷میلیون نفر اقدام به تزریق واکسن کردند که اگر این تعداد را به افرادی که جامعه هدف برنامه واکسیناسیون محسوب میشدند تقسیم کنیم تقریباً بیش از ۷۵درصد افراد مشمول را شامل میشد. بنابراین تزریق دو دز واکسن در ایران مناسب است و به لحاظ واکسیناسیون کووید۱۹ در بین ۱۰ کشور نخست جهان قرار داریم. اما وقتی به دز سوم رسیدیم تنها حدود ۲۷میلیون نفر اقدام به
تزریق کردند.
این فوق تخصص ریه با اشاره به اینکه همه هموطنان باید دستکم سه دز واکسن کووید۱۹ را دریافت کنند، اضافه میکند: این فاصله ۵۷میلیون نفر تا ۲۷میلیون نفر همان افرادی هستند که دز سوم را تزریق نکردهاند در حالی که بر اساس پژوهشها تزریق دز سوم واکسن کووید ۱۹ تا حد قابل توجهی میزان بستری و مرگ بیماران را کاهش میدهد.
وی ادامه میدهد: مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور ۱۴۹میلیون دز است و حدود ۸۰میلیون دز دیگر نیز باید تزریق شود که همه مردم سه دز واکسن را تزریق کرده باشند.
به گفته قانعی مشکلی که اکنون وجود دارد این است که مخالفان واکسن، تزریق دز سوم را در نظر مردم بیاهمیت میکنند و رسانهها باید در این خصوص اطلاعرسانی کنند و بگویند کرونا تمام نشده و تزریق دز سوم واکسن برای همه مردم و دز چهارم برای کادر درمان و بیماران خاص ضروری است.
چالش خرید واکسن از واکسنسازها
وی در پاسخ به این پرسش که چرا دولت در خرید واکسنهای داخلی از شرکتهای واکسنسازی تعلل میکند و به گفته شرکتهای واکسنسازی واکسنهای تولید شده در انبارها دپو شده نیز میگوید: میزان خریدی که دولت از شرکتهای واکسنسازی انجام میدهد براساس توان مالی و برنامهای است که برای واکسیناسیون دارد. به طوری که ما اکنون ۶ کارخانه واکسنسازی فعال در کشور داریم که اگر هر کارخانه هر ماه
۵ میلیون دز واکسن تولید کند در یک سال بیش از ۳۰۰ میلیون دز واکسن تولید میشود در حالی که ما در یک سال نیازی به تزریق ۳۰۰ میلیون دز واکسن نداریم و دولت باید این چالش را با شفافسازی حل کند و بگوید که هر سال توان خرید چند دز واکسن را دارد، اما دولت تاکنون نیاز خود به واکسنسازها را اعلام نکرده و با اینکه آنها را تشویق به تولید واکسن کرده اما متأسفانه خود را متعهد به خرید واکسن از آنها نمیداند و تولیدات این شرکتها در انبارها دپو شده است.
این فوق تخصص ریه در پاسخ به این پرسش که درحال حاضر واردات واکسن کووید ۱۹ از سایر کشورها داریم یا خیر، اظهار میکند: به دلیل اینکه کشور در تولید واکسن کووید ۱۹ به خودکفایی رسیده واردات از هیچ کشوری نداریم.
عوارض احتمالی واکسنها اعلام شده است
قانعی در پاسخ به این پرسش که آیا پژوهشی در کشور در خصوص عوارض واکسنهای تولید شده انجام شده یا خیر، میگوید: بله؛ اما واقعیت این است که عوارض، پس از تزریق واکسن مشاهده میشود؛ یکی از این عوارض، لختگی خون در بعضی از گروههای سنی بود که به سرعت اعلام شد. با اینحال بر اساس پژوهشهای انجام شده تاکنون هیچ یک از این عوارض منجر به مرگ نشده است. مگر اینکه فرد دچار بیماری زمینهای خاصی بوده که از آن بیاطلاع بوده و پس از تزریق واکسن به وجود بیماری پی بردهایم. تزریق واکسن هم مانند مصرف غذاست بهطوری که ممکن است تعداد زیادی از افراد یک خانواده از یک ماده غذایی استفاده کنند اما یک نفر به آن آلرژی داشته و واکنش نشان دهد. آیا در این شرایط مشکل از ماده غذایی است یا سیستم بدن آن فرد به آن آلرژی داشته که واکنش نشان داده است؟
تزریق برخی از واکسنها به عنوان ماده بیولوژیک هم به همین ترتیب است و نمیتوان برخی مشکلاتی را که پس از تزریق در برخی از افراد مشاهده میشود به واکسن تعمیم داد.
رئیس پیشین کمیته علمی ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا ادامه میدهد: در شرایطی که جامعه بشری با همهگیریهای حاد، پیشرونده و تهدیدکننده مواجه میشود تلاش برای قطع زنجیره انتقال شدت و سرعت گرفته و تولید و تزریق واکسن علیه بیماری به عنوان یکی از مؤثرترین مداخلات قطع زنجیره انتقال در اولویت قرار میگیرد و با توجه به تقاضای بسیار فراوان واکسن، شرکتهای تولیدکننده درصدد تولید هر چه بیشتر و گرفتن تأییدیه مراجع بینالمللی برای واکسن خود هستند در حالی که در شرایط عادی فرایند تأیید یک محصول بیولوژیک معمولاً بین ۱۰ تا ۱۵ سال به طول میانجامد.
قانعی اضافه میکند: مردم باید بدانند ویروس کرونا همچنان وجود دارد و تنها عاملی که در صورت ابتلای آنها به این ویروس از مرگ و میر و یا بستری در بیمارستان پیشگیری میکند تزریق سه دز واکسن است.
نظر شما